24 sata u Grazu!

Taman dovoljno za mali odmor i odmak ali i za poželjeti vratiti se što prije opet i nastaviti uživanje!

Dugačka je lista mjesta, znamenitosti i atrakcija u kojima možete uživati u Grazu, a moj jesenski izlet imao je posebne povode. Bili su to Festival svijetla i zvuka odnosno Klanglicht i Festival tartufa i vina koji su ove jeseni ovaj grad učinili još šarenijim, mirisnijim i poželjnijim za posjetiti.

Nemoguće je opisati koliko ljepote nastaje kada se isprepletu igra svjetla i zvuka te spoje u jedno. Klanglicht oduševljava svim svjetlosno-zvučnim instalacijama koje kao da oživljavaju sve slike iz našeg svijeta mašte i ostavljaju čaroban doživljaj koji se pamti. Brojne instalacije su djelo  renomiranih umjetnika iz Austrije ali i cijelog svijeta, među kojima bi posebno izdvojio „Solar Dust“ postavljenu u župnoj crkvi u središtu Graza. Ovaj festival je već ionako šarmantnom Grazu dodao još malo duha, šarenila i ljepote.

Festival tartufa i vina se smjestio u samom srcu Graza, u predivnom atriju koji biste neznajući mogli lako zaobići, osim ako niste istančanog njuha pa bi slijedili opojan miris tartufa. Potpuno različit od festivala na koje smo navikli, bez buke, guranja i identične gastro ponude na svakoj kućici. Ovdje su se mogli kušati razni specijalitete od bijelih i crnih tartufa, a kulinarski užici i zabava bili su upotpunjeni finim vrhunskim vinima Austrije i svijeta. Posebno je zanimljivo kako organizatori svake godine odaberu i preporuče 3 vina koja se odlično slažu s tartufima.

Gastro ponudu su činili istaknuti internacionalni tartufari iz Italije (iz Albe, Pijemonta, Umbrije i Toskane) i Istre, a bilo je tamo i onih lokalnih tartufa iz šuma pokraj Graza. U ponudi je svaka kućica nudila različito jelo, pa ste tako kod jednih Talijana mogli jesti rižoto, kod drugih pastu, a kod trećih crostine i bruschette. Dok su vas domaći tartufari nudili izvrsnim kobasicama i sirevima s tartufima. Možda najbolje jelo se moglo probati na istarskom štandu, vrlo jednostavan sendvič od focaccie s kremom od bijelog tartufa, maslaca i Stracciatelle di burrata s obilno naribanim crnim tartufom po vrhu. Iako vrlo jednostavno jelo, ovo je još jedan dokaz kako oko vrhunskih namirnica ne treba puno filozofije, važno je istaknuti njihove izvorne okuse i dozvoliti nepcu da uživa.

No, ne dođu tartufi samo na trg, ušetaju oni i u ponudu po lokalnim restoranima. Tako brojni restorani za vrijeme trajanja festivala, ali i kroz listopad i studeni, uključe tartufe na svoje menije. Neki restorani pripremaju posebne večere, drugi na svoje karte dodaju jela s tartufima ili kao u El Gaucho nude mogućnost ribanja bijelih ili crnih tartufa na steak ili neko drugo jelo. Ako ste steak fan, ovaj restoran svakako uvrstite na listu, a dodatna preporuka je da i janjetini date šansu; janjeći kotleti uz pire od bundeve, kockice bundeve i izdanke mlade brokule su zaista slasni.

Kunsthaus je muzej koji morate posjetiti! Ova nevjerojatno zanimljiva zgrada koja izgleda kao svemirski brod koji se spustio u Graz. Lokalci su izuzetno ponosni na ovu impozantnu građevinu koja prati suvremene trendove u svakom pogledu. Od uvijek novih izložbi i stalnih eksponata, a nevjerojatna je i za razgled kao građevina, kako izvana tako i iznutra. Poseban doživljaj je pogled sa zadnje etaže jer stakleni zidovi omogućuju nevjerojatan pogled na najljepše crkve i krovove Graza.

Malo shoppinga i još kava (i to „Pij bolju kavu“) za kraj i izlet je gotov. Na našu veliku žalost jer smo još toliko toga željeli, a nismo (ovoga puta) uspjeli. Zato vam predlažem da ovisno o vremenu s kojim raspolažete ali i željama pogledate stranice Graz Tourismus, te otkrijete što još sve Graz nudi.

Hvala svima na uspomeni!

M.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email