O prolaznosti vremena

Fotografije: Marija Laća

Pokušavam uhvatiti vrijeme, staviti ga u neki vakuum i ostaviti tamo… Pa onda maštam kako bi u tim ukradenim trenucima stigao napraviti toliko toga. Zvuči izvedivo!? Ili da se jednostavno pomirim s tim kako vrijeme prebrzo prolazi i otima se kontroli.

Srećom ima tih nekih trenutaka u kojima kao da se dogodi magija… Onih u kojima ti se čini kako si uspio u svom naumu i zaustavio si vrijeme.

Svi dobro znamo kako je puno lakše pustiti vrijeme da teče sa šalicom dobrog čaja u ruci. A za potpuni užitak osim uvijek punih šalica važno je i dobro društvo.

Moje društvo na ovom druženju su bile četiri prijateljice koje obožavaju svoj mali ritual četvrtkom – čajanku. Cure se poznaju još iz srednje škole, a iako su ih studij i posao odveli u potpuno različitim smjerovima, spontano su počele sa svojim tjednim čajankama. Njihova ideja je pokazati drugima kako je malo truda potrebno za druženje i kako je lijepo svaki tjedan odvojiti malo vremena za sebe i druge. I time su me kupile!

Odlučili smo da ovo bude pravi britanski 5 o’clock tea i jednu subotu smo pokušali oživjeti taj duh tradicionalne engleske čajanke. Kako nema prave čajanke bez dobre hrane, a na pravoj engleskoj čajanci neizostavni su sconesi – prhka peciva koja mogu biti slatka ili slana, a poslužuje se s maslacem, pekmezom, vrhnjem i slično. Tako sam i ja pripremio slanu varijantu, i poslužio ih mlake uz meni najdraže dodatke maslaca i krupnu sol.

Da ne ostane sve na slanom, našla se tu i prava engleska torta – Queen Victoria. Meki citrusni biskvit, marmelada i šlag – nepogrešiva (dobitna) kombinacija.

No prava dobitna kombinacija su ovakva druženja, i onaj osjećaj napunjenih baterija. I za kraj, ne zaboravite si ostvariti ono što ste si zasigurno nekoliko puta tiho šapnuli: “Želim više ovakvih trenutaka!”.

Hvala svima na uspomeni! M. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email